flaga

Dobra restauracja w Lublinie

Nasza restauracja to tradycyjne smaki w nowoczesnym wydaniu. Szef Kuchni Łukasz Oroń stworzył fantazyjną kartę menu, w której znalazły się zarówno regionalne potrawy, jak i oryginalne dania pochodzące z Włoch, Francji oraz innych zakątków świata. Znajdują się w niej potrawy mięsne i wegetariańskie oraz własnoręcznie przygotowywane desery. Najwyższą jakość naszej kuchni gwarantują starannie dobierane, świeże produkty lokalnego pochodzenia oraz pasja i miłość, które dokładamy do przygotowania każdego dania.

Restauracja, która kusi smakiem i wyjątkową atmosferą

szefkuchni_new

W Restauracji Locomotiva jestem od 2007 roku, a w 2009 stanąłem za jej sterami. Od tego czasu stale rozwijam swoją wiedzę i umiejętności, czego najlepszym dowodem jest przyznanie mi nagrody w kategorii „Najlepsze menu” w prestiżowym konkursie Bussines Food Awards 2013. W swoich poszukiwaniach kulinarnej doskonałości dużą rolę przywiązuję zarówno do kompozycji smakowych dań jak również ich wyglądu. Uwielbiam kuchnię sezonową i lokalne, sprawdzone produkty. Nowe inspiracje czerpię z licznych staży, które odbywałem między innymi u Adama Chrząstowskiego czy Krzysztofa Żurka.

Zapraszam Państwa do kosztowania autorskiego menu, które opracowaliśmy wraz z moim Zastępcą Danielem Jurzyńskim.

Bon Appétit!
– Łukasz Oroń

Rillettes z gęsi z sałatką z dyni i rukoli podane z ciepłym pieczywem
Bulion z gęsi z boczniakiem, kaszą pęczak i warzywami
Sałatka z półgęskiem dynią, pomarańczą i dressingiem musztardowym
Makaron spaghetti a’la carbonarra z żołądkami gęsimi
Filet z gęsi z białą kaszą gryczaną, puree z dyni i podgrzybkiem

JESIEŃ 2018 2018

PRZEKĄSKI

Tatar z sezonowanej wołowiny z grzybkami shimei, żółtkiem i chipsami z batatów

Pieczony ser kozi z cukinią, bakłażanem i papryką w limonkowo-imbirowej redukcji

Carpaccio z polędwicy wołowej polędwica wołowa podawana z sałatką z kaszy pęczak
i pomidorów, sosem balsamicznym, oliwą truflową i płatkami parmezanu

Śledź tradycyjny z cebulką w słoiku

ZUPY

Barszcz biały z białą kiełbasą, boczkiem i jajkiem sous – vide
Zupa dnia

SAŁATKI

Sałatka z krewetkami na ostro z białą rzepą, kiełkami fasoli mung, ananasem i rukolą

Sałatka Cesar sałata lodowa z dressingiem z anchovis , grillowanym kurczakiem, chipsami z salami
i ziołowymi grzankami

Sałatka z karmelizowaną wołowiną plastry wołowiny z sałatką z rucoli, kurek, sera fety i pomidorków koktajlowych z grzankami

Sałatka z kaczką kacze udko z torcikiem z pomarańczy, twarożku i grillowanej papryki,podawane z sałatą mieszaną, orzechami nerkowca, suszonymi pomidorami z dressingiem
cytrusowo-miodowym

DANIA GŁÓWNE

Kaszotto ze smażonymi grzybami i serem bursztyn oraz jajkiem sous-vide

Kurczak sous – vide z risotto z suszonymi pomidorami i zielonym groszkiem podane w tubce z parmezanu , sosem z wina muscat, pieczonym porem, karmelizowaną marchewką i confitowaną pieczarką

Łosoś w białym sosie smażone kawałki łososia ze szparagami i suszonymi pomidorami z dodatkiem Żubrówki

Filet z kaczki z confitowaną kaczą nogą,kremowym ziemniakiem z gorczycą, marynowanym buraczkiem, brukselką, regionalnym jabłkiem i sosem z czarnej porzeczki

Schabowy z kością w klasycznej panierce z zapiekanym ziemniakiem, masłem Cafe de Paris i duszonymi warzywami

Stek Angus grillowany stek z polędwicy wołowej z sosem bearnaise

Wątróbka cielęca z duszoną czerwona cebulą i boczkiem, kremem ziemniaczanym, kapusta włoską i ziołową sałatką

Kotlet z batatów i cieciorki z frytkami z marchewki, sałatką z rucoli i buraka, puree z salsefii i pieczonego czosnku

Pieczony łosoś z ryżem curry, z krewetkami pieczonymi w pieczarkach z maślanym sosem

Makaron spaghetti z z krewetkami, cukinią, chilli i czosnkiem

DESERY

Gorące ciastko czekoladowe z lodami bakaliowymi

Lody chałwowe, z couli malinowym, ciemną kruszonką i chałwą

Gruszka gotowana w Prosecco z malinami, imbirem i chilli podana z lodami z sera pleśniowego

DODATKI DO DAŃ

Frytki

Bukiet sałat

Warzywa sezonowe

SMOOTHIE

TRUSKAWKOWE Truskawki, lody waniliowe, mleko, śmietanka, banan, syrop waniliowy

CZEKOLADOWE Lody czekoladowe, sos czekoladowy, mleko, śmietanka, banan, syrop orzech laskowy

SZPINAKOWE Szpinak baby, sok pomarańczowy, mango, gruszka

LEMONIADY

Gruszka & Rozmaryn Syrop gruszkowy/syrop rozmarynowy/sok z cytryny/woda gazowana

Grejpfrut & Bazylia Syrop czerwony grejpfrut/syrop bazyliowy/sok z cytryny/woda gazowana

Lemoniada konduktora Syrop cukrowy/sok z cytryny, pomarańczy i grejpfruta/woda gazowana

CZEKOLADY NA GORĄCO

Biały kokos

Czekolada z wiśniówką

Bananowe Marshmallow’s

KOKTAJLE ALKOHOLOWE

Negroni Campari, Czerwony Wermut, Gin

Daiquiri Rum, sok z limonki, syrop cukrowy

Whisky Sour Whisky, sok z cytryny, syrop cukrowy, białko kurze (opcjonalnie)

Margerita Tequila, sok z limonki, syrop cukrowy

Mojito Rum, limonka, cukier demerara

Old fashioned Whisky, syrop cukrowy, Angoustura

White Russian Wódka, Kahlua, śmietanka, mleko

Aperol Spritz Aperol, Prosseco, woda gazowana

Naszą restaurację znajdziesz w Lublinie przy ul. Północnej 28C