Dobra restauracja w Lublinie

Nasza restauracja to tradycyjne smaki w nowoczesnym wydaniu. Szef Kuchni Łukasz Oroń stworzył fantazyjną kartę menu, w której znalazły się zarówno regionalne potrawy, jak i oryginalne dania pochodzące z Włoch, Francji oraz innych zakątków świata. Znajdują się w niej potrawy mięsne i wegetariańskie oraz własnoręcznie przygotowywane desery. Najwyższą jakość naszej kuchni gwarantują starannie dobierane, świeże produkty lokalnego pochodzenia oraz pasja i miłość, które dokładamy do przygotowania każdego dania.

Restauracja, która kusi smakiem i wyjątkową atmosferą

szefkuchni_new

W Restauracji Locomotiva jestem od 2007 roku, a w 2009 stanąłem za jej sterami. Od tego czasu stale rozwijam swoją wiedzę i umiejętności, czego najlepszym dowodem jest przyznanie mi nagrody w kategorii „Najlepsze menu” w prestiżowym konkursie Bussines Food Awards 2013. W swoich poszukiwaniach kulinarnej doskonałości dużą rolę przywiązuję zarówno do kompozycji smakowych dań jak również ich wyglądu. Uwielbiam kuchnię sezonową i lokalne, sprawdzone produkty. Nowe inspiracje czerpię z licznych staży, które odbywałem między innymi u Adama Chrząstowskiego czy Krzysztofa Żurka.

Zapraszam Państwa do kosztowania autorskiego menu, które opracowaliśmy wraz z moim Zastępcą Danielem Jurzyńskim.

Bon Appétit!
– Łukasz Oroń

Makaron spaghetti z bobem i fasolą mamucią, serem bursztyn i jajkiem
Makaron spaghetti z krewetkami, czosnkiem, chili i cukinią
Chłodnik
Sałatka z bobem, szpinakiem baby, pomidorem, orzechami pekan i czerwoną porzeczką możliwość sałatki z kurczakiem sous-vide
Sałatka z malinami, podsuszaną szynką, rucolą i serem Danish Blue

LATO 2018

PRZEKĄSKI

Tatar z sezonowanej wołowiny z grzybkami shimei, żółtkiem i chipsami z batatów

Wątróbka drobiowa z pieczarką portobello w lekko pikantnym sosie na grillowanym chlebie

Carpaccio z polędwicy wołowej polędwica wołowa podawana z sałatką z kaszy pęczak
i pomidorów, sosem balsamicznym, oliwą truflową i płatkami parmezanu

Pierogi z gęsi z sosem z piwa piernikowego musem z pomarańczy i płatkami kiszonej rzodkiewki

ZUPY

Barszcz biały z białą kiełbasą, boczkiem i jajkiem sous – vide
Zupa dnia

SAŁATKI

Sałatka z krewetkami i prażonymi nasionami dyni i słonecznika w malinowym winegrecie

Sałatka Cesar sałata lodowa z dressingiem z anchovis , grillowanym kurczakiem, chipsami z salami
i ziołowymi grzankami

Sałatka z karmelizowaną wołowiną plastry wołowiny z sałatką z rucoli, kurek, sera fety i pomidorków koktajlowych z grzankami

Sałatka z kaczką kacze udko z torcikiem z pomarańczy, twarożku i grillowanej papryki,podawane z sałatą mieszaną, orzechami nerkowca, suszonymi pomidorami z dressingiem
cytrusowo-miodowym

DANIA GŁÓWNE

Kaszotto ze smażonymi grzybami i serem bursztyn oraz jajkiem sous-vide

Kurczak sous – vide z risotto z suszonymi pomidorami i zielonym groszkiem podane w tubce z parmezanu , sosem z wina muscat, pieczonym porem, karmelizowaną marchewką i confitowaną pieczarką

Łosoś w białym sosie smażone kawałki łososia ze szparagami i suszonymi pomidorami z dodatkiem Żubrówki

Filet z kaczki z confitowaną kaczą nogą,kremowym ziemniakiem z gorczycą, marynowanym buraczkiem, brukselką, regionalnym jabłkiem i sosem z czarnej porzeczki

Schabowy z kością w klasycznej panierce z zapiekanym ziemniakiem, masłem Cafe de Paris i duszonymi warzywami

Stek Angus grillowany stek z polędwicy wołowej z sosem bearnaise

Wątróbka cielęca z duszoną czerwona cebulą i boczkiem, kremem ziemniaczanym, kapusta włoską i ziołową sałatką

Kotlet z batatów i cieciorki z frytkami z marchewki, sałatką z rucoli i buraka, puree z salsefii i pieczonego czosnku

Pieczony łosoś z ryżem curry, z krewetkami pieczonymi w pieczarkach z maślanym sosem

DESERY

Gorące ciastko czekoladowe z lodami bakaliowymi

Lody chałwowe, z couli malinowym, ciemną kruszonką i chałwą

Tarta

PRZEKĄSKI NAJLEPSZE DO PIWA I WINA

Chipsy z batatów

Panierowana kaszanka
Śledź z cebulką w słoiku

DODATKI DO DAŃ

Frytki

Bukiet sałat

Warzywa sezonowe

SMOOTHIE

TRUSKAWKOWE Truskawki, lody waniliowe, mleko, śmietanka, banan, syrop waniliowy

CZEKOLADOWE Lody czekoladowe, sos czekoladowy, mleko, śmietanka, banan, syrop orzech laskowy

SZPINAKOWE Szpinak baby, sok pomarańczowy, mango, gruszka

JARMUŻOWE Jarmuż, ananas, sok ananasowy, brzoskwinia

LEMONIADY

Gruszka & Rozmaryn Syrop gruszkowy/syrop rozmarynowy/sok z cytryny/woda gazowana

Grejpfrut & Bazylia Syrop czerwony grejpfrut/syrop bazyliowy/sok z cytryny/woda gazowana

Jagoda & Jaśmin Puree jagoda-borówka/syrop jaśminowy/sok z cytryny/woda gazowana

Mięta & Ogórek Syrop miętowy/syrop ogórkowy/sok z cytryny/woda gazowana

Lemoniada konduktora Syrop cukrowy/sok z cytryny, pomarańczy i grejpfruta/woda gazowana

KOKTAJLE BEZALKOHOLOWE

Mint-Cumber Ogórek, mięta, sok z cytryny, syrop cukrowy, woda gazowana

Melory Maliny, truskawki, jagody, sok grejpfrutowy, sok jabłkowy, syrop malinowy

Coffeelicious Espresso, banan, śmietanka, mleko ,gorzka czekolada, syrop orzech laskowy

Lime-oh-nade Limonka, mięta, sól himaliaiska, grenadinaa

Ginger Soda Imbir, miód, woda, Angostura, woda gazowana

KOKTAJLE ALKOHOLOWE

Negroni Campari, Czerwony Wermut, Gin

Daiquiri Rum, sok z limonki, syrop cukrowy

Whisky Sour Whisky, sok z cytryny, syrop cukrowy, białko kurze (opcjonalnie)

Margerita Tequila, sok z limonki, syrop cukrowy

Mojito Rum, limonka, cukier demerara

Old fashioned Whisky, syrop cukrowy, Angoustura

White Russian Wódka, Kahlua, śmietanka, mleko

Aperol Spritz Aperol, Prosseco, woda gazowana

Naszą restaurację znajdziesz w Lublinie przy ul. Północnej 28C