flaga

Wyjątkowa restauracja w Lublinie

Nasza restauracja to tradycyjne smaki w nowoczesnym wydaniu. Szef Kuchni Łukasz Oroń stworzył fantazyjną kartę menu, w której znalazły się zarówno regionalne potrawy, jak i oryginalne dania pochodzące z Włoch, Francji oraz innych zakątków świata. Znajdują się w niej potrawy mięsne i wegetariańskie oraz własnoręcznie przygotowywane desery. Najwyższą jakość naszej kuchni gwarantują starannie dobierane, świeże produkty lokalnego pochodzenia oraz pasja i miłość, które dokładamy do przygotowania każdego dania.

Zapraszamy do naszej wyjątkowej restauracji, gdzie pod okiem szefa kuchni Łukasza Oronia powstają wyśmienite dania kuchni polskiej, włoskiej i francuskiej, przygotowywane wyłącznie ze świeżych, najwyższej jakości składników. Jesteśmy wierni tradycyjnym smakom i lokalnym składnikom, z których komponowane są pyszne, różnorodne i elegancko podane potrawy. Zachęcamy do spróbowania regionalnych specjałów w nowatorskiej odsłonie, wspaniałych dań mięsnych, wegetariańskich oraz własnoręcznie przygotowywanych deserów. Zależnie od pory roku serwujemy dania sezonowe, korzystając z bogactwa dostępnych w regionie produktów. Potrawy, które dla Państwa przygotowujemy, powstają z pasji do gotowania i miłości do jedzenia. Nasi goście hotelowi i stali bywalcy chwalą restaurację Locomotiva za wykwintną kuchnię w przystępnych cenach, zawsze świeże produkty i genialne połączenia smaków. Zapraszamy do odwiedzenia restauracji Locomotiva i spróbowania naszej świetnej kuchni! 

Locomotiva – pasja i wyjątkowy smak 

Nasze tworzone z pasją dania zawdzięczają swój wyjątkowy smak geniuszowi kulinarnemu szefa kuchni i starannie dobranym, zawsze świeżym składnikom dostarczanym przez lokalnych producentów. Kuchnia Locomotivy słynie z sezonowych potraw przyrządzanych na bazie kulinarnych skarbów regionu. Świeżość, niebanalne kompozycje smaków i ciekawy sposób podania to znak rozpoznawczy Locomotivy. Z lokalnych produktów powstają wykwintne dania, których smak i robiąca wrażenie oprawa na długo pozostają w pamięci…  

szefkuchni_new

W Restauracji Locomotiva jestem od 2007 roku, a w 2009 stanąłem za jej sterami. Od tego czasu stale rozwijam swoją wiedzę i umiejętności, czego najlepszym dowodem jest przyznanie mi nagrody w kategorii „Najlepsze menu” w prestiżowym konkursie Bussines Food Awards 2013. W swoich poszukiwaniach kulinarnej doskonałości dużą rolę przywiązuję zarówno do kompozycji smakowych dań jak również ich wyglądu. Uwielbiam kuchnię sezonową i lokalne, sprawdzone produkty. Nowe inspiracje czerpię z licznych staży, które odbywałem między innymi u Adama Chrząstowskiego czy Krzysztofa Żurka.

Zapraszam Państwa do kosztowania autorskiego menu, które opracowaliśmy wraz z moim Zastępcą Danielem Jurzyńskim.

Bon Appétit!
– Łukasz Oroń

Zapraszamy do spróbowania powstających z wyłącznie świeżych regionalnych produktów sezonowych nowości, wśród których znajdziecie Państwo: 

Chłodnik sezonowy

Szparagi z jajkiem sous-vide, rukolą i serem bursztyn

Spaghetti z polędwiczką wieprzową sous-vide, sosem teriyaki, warzywami i sezamem

Golonka z indyka z puree chrzanowym i szparagami

Eklerek z domowym budyniem, chutneyem i lodami rabarbarowymi

WIOSNA 2019

PRZEKĄSKI

Carpaccio wołowe z sezonowanej wołowiny z sałatką z kaszy pęczak i pomidorów, sosem balsamicznym, oliwą truflową i serem bursztyn
Smażone liście szpinaku z jajkiem sadzonym, czosnkiem i oliwą estragonową
Boczek sous-vide z sufletem, musem jabłkowym i sosem Demi Glace
Śledź tradycyjny
Tatar z sezonowanej wołowiny z grzybkami shimeji i żółtkiem

ZUPY

Zupa z wieprzowiną sous-vide i warzywami
Zupa dnia

SAŁATKI

Sałatka z łososiem/kurczakiem ze szpinakiem, marynowaną cebulą, ziarnami dyni, serem bursztyn i sosem imbirowym
Sałatka z serem halloumi z rukolą i roszponką, żurawiną, gruszką i sosem cumberland
*najlepiej smakuje z grillowaną piersią z kurczaka
Sałatka cezar z kurczakiem/krewetkami z sałatką lodową z dressingiem z anchovis, chipsami z salami i ziołowymi grzankami
Sałatka z mostkiem wołowym z rukolą i roszponką, jajkiem poszetowym i dressingiem z szalotki i musztardy

DANIA GŁÓWNE

Stek Angus z sosem bearnaise
Pierś z kaczki berberyjskiej z krokietami ziemniaczanymi, kalafiorem romanesco, gruszką i sosem z czarnej porzeczki
Polędwiczka wieprzowa z tortellini z borowikiem, ziemniakami w ziołach, sufletem, kiszoną rzodkiewką i sosem Diane
Wątróbka cielęcaz duszoną czerwoną cebulą i boczkiem, kremem ziemniaczanym, kapustą włoską i sałatką ziołową
Pieczony łosoś z pieczarkami i ryżem curry
Pieczony łosoś z krewetkami Blacfk Tiger, pieczarkami i ryżem curry
Filet z kurczaka sous-vide z kaszotto z zielonymi warzywami, tagiatelle z ogórka i sosem blue
Żeberko wieprzowe z domowymi frytkami, marynowaną kapustą i sosem BBQ
Kotlet z batatów i cieciorki z frytkami z marchewki, sałatką z rukoli i buraka, puree z salsefii i pieczonego czosnku

MAKARONY

Kopytka z buraka z łopatką sous-vide selerem naciowym , groszkiem cukrowym i serem Bursztyn
Tagiatelle szpinakowe z kurczakiem oliwkami, pomidorkami cherry, dynią i serem Bursztyn
Ravioli nadziewane kalabryjską pikantną kiełbasą z owczym serem Pecorino Romano z kwaśną śmietaną
Spaghetti z krewetkami z czosnkiem, chili, pomidorkami koktajlowymi, mlekiem kokosowym i kolendrą

DESERY

Gorące ciastko czekoladowe z lodami bakaliowymi
Parfait bananowe,z ciemną kruszonką, z sosem waniliowym i Baileysem, puree z pomarańczy, bezą i włoskim biscotti
Klasyczne tiramisu
Ciasto domowe

DODATKI DO DAŃ

Frytki
Bukiet sałat
Warzywa sezonowe

Zapraszamy do spróbowania naszych przyrządzanych ze świeżych, najlepszej jakości produktów aksamitnych smoothie, świetnie gaszących pragnienie lemoniad i fantazyjnych koktajli bez- lub alkoholowych.  

LEMONIADY

YUZU-ESTRAGON puree yuzu, syrop estragon, sok z cytryny, woda gazowana Kropla Beskidu
RÓŻA-LICZI syrop róża, syrop liczi, sok z cytryny, woda gazowana Kropla Beskidu
FIOŁKOWO-JAŚMINOWA syrop fiołkowy, syrop jaśminowy, sok z cytryny, woda gazowana Kropla Beskidu
MIĘTOWO-ARBUZOWAsyrop miętowy, sok z arbuza, sok z cytryny, woda gazowana Kropla Beskidu
GRUSZKA-ROZMARYNsyrop gruszkowy, syrop rozmarynowy, sok z cytryny, woda gazowana Kropla Beskidu
GREJPFRUT-BAZYLIAsyrop grejpfrutowy, syrop bazyliowy, sok z cytryny, woda gazowana Kropla Beskidu
LEMONIADA KONDUKTORA sok z cytryny, pomarańcza, grejpfruta, syrop cukrowy, woda gazowana Kropla Beskidu

HERBATY MROŻONE

EARL GREY RÓŻA syrop cytrynowy, syrop różany, herbata Earl Grey cytryna
GUNPOWDER TEMPLE OF HEAVEN herbata zielona, syrop biała brzoskwinia, syrop marakuja
BAI MU DAN biała herbata, syrop hibiskus, syrop jaśminowy

SMOOTHIE

TRUSKAWKOWEtruskawki, lody waniliowe, mleko, śmietanka, banan, syrop waniliowy
CZEKOLADOWE lody czekoladowe, sos czekoladowy, mleko, śmietanka, banan, syrop orzech laskowy
SZPINAKOWE szpinak baby, sok pomarańczowy, mango, gruszka
KIWI-JABŁKO kiwi, jabłko, sok jabłkowy, miód

MOCTAILE

MINT SMASHsok jabłkowy, sok z limonki, syrop cukrowy, angoustura, woda gazowana
VIRGIN BLUE HAWAIIAN sok ananasowy, mleczko kokosowe, syrop Blue Curacao, sok z cytryny
BITTER FIZZ syrop bitter, sok z pomarańczy, białko jajka kurzego
VIRGIN PINACOLADA sok ananasowy, mleczko kokosowe, sok z limonki, syrop cukrowy

NASZĄ RESTAURACJĘ ZNAJDZIECIE W LUBLINIE PRZY UL. PÓŁNOCNEJ 28C