flaga
Komunia- w domu czy w restauracji?
Komunia- w domu czy w restauracji?

Pierwsza Komunia Święta dziecka to okazja, przy której często spotykamy się w większym rodzinnym gronie.
Gdzie najlepiej urządzić przyjęcie, aby jak najlepiej ugościć najbliższych?
Wiele osób decyduje się na przyjęcie komunijne w restauracji.
Inni wolą bardziej tradycyjne świętowanie w domu.
Nim zabierzemy się za organizację przyjęcia dla naszego dziecka warto rozważyć plusy i minusy świętowania w domu i restauracji.
Jak wygląda organizacja przyjęcia w domu? Wiele osób decyduje się na przyjęcie w domu ze względu na niższe koszty.
Dużo jednak zależy od tego, jak wystawne przyjęcie chcemy urządzić – jakie menu wybierzemy, z ilu posiłków będzie się składał poczęstunek, jak udekorujemy stół, itd. Jeżeli spodziewamy się więcej gości należy też wliczyć w kosztorys koszt wynajęcia zastawy, czy wypożyczenia dodatkowych krzeseł.
W efekcie koszty przyjęcia w domu i koszty przyjęcia w restauracji mogą niewiele się różnić, dlatego warto wziąć pod uwagę także inne za i przeciw.

W domu na pewno wielu z Waszych gości będzie czuć się swobodniej. Z drugiej strony przyjęcie w zbyt małym mieszkaniu może okazać się mało komfortowe, jeśli chcemy ugościć większą rodzinę.
Co z jedzeniem, które przygotujemy dla gości? Przy większej liczbie osób zapewne należałoby zorganizować miejsce, gdzie można przechowywać przygotowane dania. Dodatkowe stoły i krzesła mogą okazać się niezbędne. W tej sytuacji nie obędzie się bez małego przemeblowania. Do tego przygotowanie obiadu i zadbanie o przyjezdnych gości. A to wszystko w gestii Pani domu. Zamiast towarzyszyć dziecku w jednym z najważniejszych dni w jego życiu, często zbyt wiele obowiązków spada nam na głowę. Dobrym rozwiązaniem jest organizacja przyjęcia w domu z cateringiem. Dzięki czemu uniknąć można godzin spędzonych w kuchni oraz kosztów wynajęcia lokalu.

Jeżeli chodzi o restaurację należy przede wszystkim wziąć pod uwagę fakt, że wiele sal restauracyjnych i lokali będzie w tym czasie zarezerwowanych. Zatem, gdy zdecydujemy się na restaurację, planowanie komunii zacznijmy wcześniej, aby mieć komfort wyboru wśród lokali, które spełniają nasze oczekiwania związane z nie tylko z kosztami, ale także lokalizacją i warunkami.
Niewątpliwym plusem przyjęcia, które zorganizuje dla nas restauracja, jest wygoda. Unikniemy dodatkowych przygotowań, podczas gdy rzeczy i spraw, o które będziemy musieli zadbać, aby przygotować dziecko do komunii będzie naprawdę wiele. Po przyjęciu zaś łatwiej będzie wrócić do codziennych obowiązków, gdy nie będziemy obciążeni dodatkowo porządkowaniem tego, co pozostało po uroczystości.

Pierwsza Komunia Święta to przede wszystkim przeżycie duchowe, zarówno dla dziecka, jak i dla jego najbliższej rodziny. Bez względu na to, gdzie zorganizujemy przyjęcie komunijne warto zadbać o odpowiednią oprawę i komunijne dodatki, które wprowadzą uroczysty, odświętny klimat.
Gdy przyjęcia odbywa się w lokalu, restauracja częściowo bierze odpowiedzialność za przygotowanie dekoracji komunijnej i podziękowań dla gości. Podczas gdy organizujemy domowe przyjęcie sami możemy udekorować stół komunijny i krzesła. Jest wiele sposobów , które sprawią, że w lokalu, w którym odbędzie się przyjęcie zapanuje wspaniały uroczysty klimat. Białe dodatki i dekoracje z motywami komunijnymi pomogą nam osiągnąć wymarzony efekt.

Obraz 089

Przykładowe oferty menu na przyjęcia Komunijne 2017 w Restauracji Locomotiva. Oferty można dowolnie mieszać wedle własnego uznania.
komunia str1

OFERTA KOMUNIJNA I
CENA 119 PLN/OSOBA

DANIA SERWOWANE PRZEZ KELNERÓW

Zupy – wybór 1
Rosół tradycyjny z makaronem domowym
Zupa cebulowa z grzanką serową
Krem z brokułów z kwaśną śmietaną i prażonymi migdałami
Krem z marchwi z imbirem i kwaśną śmietanką

Dania główne + zestaw surówek – wybór 1
Kurczak nadziewany szpinakiem i serem feta podany z ryżem i sosem serowym
Roladki z piersi kurczaka faszerowane mozzarellą i suszonymi pomidorami podane z pure ziemniaczanym Kurczak w nasionach dyni i słonecznika serwowany z puree ziemniaczanym, karmelizowaną karotką i sosem kurkowym Pieczony filet z kurczaka z grillowanymi warzywami, kremem ziemniaczanym i pesto bazyliowym

Deser – wybór 1
Markiza czekoladowa podana z sosami waniliowym i truskawkowym- lody własnego wyrobu!
Lodowe tiramisu z duetem sosów waniliowym i czekoladowym – lody własnego wyrobu!

PRZEKĄSKI NA STOŁACH BIESIADNYCH
Przekąski mięsne – mięsa pieczyste i wędliny własnego wyrobu (100gr = 4 przekąski) Schab glazurowany miodem i musztardą z gorczycą
Karczek po staropolsku w przyprawach korzennych
Boczek po staropolsku z majerankiem
Pasztet drobiowy z prażonymi orzechami nerkowca i suszonymi pomidorami
Rolada z udźca indyczego nadziewana serem riccota, suszonymi pomidorami
Pasztet wieprzowy klasyczny
Baleron Białoruski
Carpaccio (50gr= 2 przekąski)
Carpaccio z pomidora i polędwiczki wieprzowej sous-vide z oliwkami i kaparami
Carpaccio z gruszką, serem pleśniowym i orzechem włoskim z szynką podsuszaną
Carpaccio wołowe z parmezanem i sola morska
Carpaccio z marynowanego buraka z serem kozim
Carpaccio z łososia kolendrowego
Sałatki (250gr = 2 lub 3 sałatki)
Sałata lodowa z grillowanym kurczakiem , ananasem, pomidorami, cebulka, przykryta puszystym majonezem z curry serwowana z prażonym sezamem i migdałami Sałatka cezar z grillowanym kurczakiem, sałata lodowa i sosem czosnkowym podawana w liściu Sałatka grecka z pomidorem, papryką, ogórkiem, czerwoną cebulą i oliwkami
Sałatka z pomidorków cherry i mozarelli z pierzynką z rucoli
Dodatki: Chleb , masło, pikle
Napoje: kawa, herbata, woda niegazowana (nielimitowane), soki owocowe 0,3l/os*
*Dodatkowy dzban soku 1l-15zł

OFERTA KOMUNIJNA II
CENA 139 PLN/OSOBA

DANIA SERWOWANE PRZEZ KELNERÓW

Zupy – wybór 1
Rosół tradycyjny z makaronem domowym
Rosół królewski z pulpecikami wieprzowo- wołowymi
Zupa cebulowa z grzanką serową
Krem z borowików z bruschettą grzybową
Krem z brokułów z kwaśną śmietaną i prażonymi migdałami
Krem z duetu selerów podawany z gruszką i serem cambozola na grzance
Krem pomidorowy z bazylią i ziołowa oliwą

Dania główne + zestaw surówek – wybór 1
Polędwiczka wieprzowa w płaszczyku z boczku serwowana z puree ziemniaczanym z brokułami z wody i sosem z zielonego pieprzu i koniaku Medaliony z polędwiczki w orzechach podawane na risotto z grzybami, grillowanymi szalotkami i sosem z koniaku Polędwiczka wieprzowa nadziewana grzybami zawinięta w boczek z purre ziemniaczanym, karmelizowana marchewka i sosem z zielonego pieprzu Łosoś pieczony z kaszą pęczak gotowaną a’la risotto podawany z puree z zielonego groszku i malinowym vinegrettem

Deser – wybór 1
Markiza czekoladowa podana z sosami waniliowym i truskawkowym- lody własnego wyrobu!
Wykwintna mieszanka ciast bankietowych (100gr/osoba)

Przekąska gorąca-wybór 1
Zupa węgierska z polędwiczką
Peperonata- gęsta zupa na bazie boczku i salami
Zupa Toskańska z warzywami i kurczakiem
Barszczyk czerwony z pasztecikiem

PRZEKĄSKI NA STOŁACH BIESIADNYCH
Przekąski mięsne – mięsa pieczyste i wędliny własnego wyrobu (100gr = 4 przekąski)
Schab glazurowany miodem i musztardą z gorczycą
Karczek po staropolsku w przyprawach korzennych
Boczek po staropolsku z majerankiem
Pasztet drobiowy z prażonymi orzechami nerkowca i suszonymi pomidorami
Rolada z udźca indyczego nadziewana serem riccota, suszonymi pomidorami
Pasztet wieprzowy klasyczny
Baleron Białoruski

Przekąski rybne (80gr = 2 przekąski)
Śledzie tradycyjne w oleju z cebulą pieprzem młotkowanym i mielonym liściem laurowym Śledzie w kremie z curry Śledzie w sosie węgierskim
Ryba po grecku

Carpaccio (50gr= 2 przekąski)
Carpaccio z pomidora i polędwiczki wieprzowej sous-vide z oliwkami i kaparami
Carpaccio z gruszką, serem pleśniowym i orzechem włoskim z szynką podsuszaną
Carpaccio wołowe z parmezanem i sola morska
Carpaccio z marynowanego buraka z serem kozim

Sałatki (200gr = 2 sałatki)
Sałatka z polędwiczką wieprzową na sałacie z marynowanymi cebulkami i grillowana papryką
Sałatka cezar z grillowanym kurczakiem, sałata lodowa i sosem czosnkowym podawana w liściu Sałata grecka na sałacie lodowej z pomidorem, papryką, ogórkiem, czerwoną cebulą, oliwkami z sosem vinegret Sałatka z mozarellą i pomidorkami cherry w sosie czosnkowym Sałatka z łososiem (sous vide) W marynowanym buraku z serem feta i karmelizowanymi orzechami włoskimi
Dodatki: Chleb , masło, pikle
Napoje: kawa, herbata, woda niegazowana, soki owocowe (nielimitowane)

Informacje; 516 056 057

Bez tytułu