Restauracja
Nasza restauracja to tradycyjne smaki w nowoczesnym wydaniu. Szef Kuchni Łukasz Oroń stworzył fantazyjną kartę menu, w której znalazły się zarówno regionalne potrawy, jak i oryginalne dania pochodzące z Włoch, Francji oraz innych zakątków świata. Znajdują się w niej potrawy mięsne i wegetariańskie oraz własnoręcznie przygotowywane desery. Najwyższą jakość naszej kuchni gwarantują starannie dobierane, świeże produkty lokalnego pochodzenia oraz pasja i miłość, które dokładamy do przygotowania każdego dania.

szefkuchni_new

W Restauracji Locomotiva jestem od 2007 roku, a w 2009 stanąłem za jej sterami. Od tego czasu stale rozwijam swoją wiedzę i umiejętności, czego najlepszym dowodem jest przyznanie mi nagrody w kategorii „Najlepsze menu” w prestiżowym konkursie Bussines Food Awards 2013. W swoich poszukiwaniach kulinarnej doskonałości dużą rolę przywiązuję zarówno do kompozycji smakowych dań jak również ich wyglądu. Uwielbiam kuchnię sezonową i lokalne, sprawdzone produkty. Nowe inspiracje czerpię z licznych staży, które odbywałem między innymi u Adama Chrząstowskiego czy Krzysztofa Żurka.

Zapraszam Państwa do kosztowania autorskiego menu, które opracowaliśmy wraz z moim Zastępcą Danielem Jurzyńskim.

Bon Appétit!
– Łukasz Oroń

Szczęśliwa siódemka to 7 dań przecenionych o 50%
Promocja obowiązuje od poniedziałku do piątku w godzinach 17.00-22.00 w Restauracji Locomotiva.

Serce wołowe sous-vide z jajkiem, kiszoną rzodkiewką oraz sosem holenderskim i chrzanem-cena promocyjna 9 zł

Barszcz biały z jajkiem w koszulce i szaszłykiem z wędzonego boczku i kiełbasy- cena promocyjna 6 zł

Sałatka Cesar sałata lodowa z dresingiem czosnkowym i anchovis z grillowanym kurczakiem, chipsami z salami i ziołowymi grzankami-cena promocyjna 13zł

Gnocchi ze szpinakiem, gorgonzolą i orzechami nerkowca-cena promocyjna 11 zł

Karkówka wolno gotowana z z pieczonymi warzywami-cena promocyjna 16 zł

Łosoś w białym sosie smażone kawałki łososia ze szparagami i suszonymi pomidorami z dodatkiem Żubrówki-cena promocyjna 13 zł

Sernik z białej czekolady-cena promocyjna 7,5 zł

Jesień 2016

PRZEKĄSKI

Serce wołowe sous-vide z jajkiem, kiszoną rzodkiewką oraz sosem holenderskim i chrzanem

Carpaccio z polędwicy wołowej polędwica wołowa z sałatką z kaszy pęczak i pomidorów balsamicznych z oliwą truflową i płatkami parmezanu

Krewetki tygrysie w pomidorach 4 sztuki krewetek Black Tiger podawane z ryżem oraz bukietem sałat

Torcik z siekanej wołowiny a’la tatar podany z klasycznymi dodatkami

Śledź marynowany tradycyjnie z cebulą i marchewką polany sosem szczypiorkowym

ZUPY

Zupa dnia

Barszcz białyz jajkiem w koszulce i szaszłykiem z wędzonego boczku i kiełbasy

Bulion z żołądków gęsich z kaszą pęczak, salsefią, smażonym boczniakiem oraz lubczykiem

SAŁATKI

Sałatka grecka z pomidorem, papryką, ogórkiem, czerwoną cebulą, oliwkami, marynowanym czosnkiem, serem feta, podawana z kolorowymi sałatami i sosem balsamicznym

Sałatka z karmelizowaną wołowiną plastry wołowiny z sałatką z rucoli, kurek, sera fety i pomidorków koktajlowych z grzankami

Sałatka Cesar sałata lodowa z dresingiem czosnkowym i anchovis z grillowanym kurczakiem, chipsami z salami i ziołowymi grzankami

Sałatka z kaczką kacze udko z torcikiem pomarańczy, twarożku i grillowanej papryki, podawane z sałatą mieszaną, orzechami nerkowca, suszonymi pomidorami z dresingiem cytrusowo-miodowym

MAKARONY

Łosoś w białym sosie, smażone kawałki łososia ze szparagami i suszonymi pomidorami

Klasyczny sos bolognese mięso mielone, duszone w słodkich pomidorach, bazylii i oregano

Do wyboru 3 rodzaje makaronów: Spaghetti, Papardelle, Tagiatelle

DANIA GŁÓWNE

Gnocchi ze szpinakiem, gorgonzolą i orzechami nerkowca

Karkówka wolno gotowana z z pieczonymi warzywami

Pierś z kurczaka z soczewicą, wędzonym boczkiem, musem z pieczonej marchwi i kminku z sosem z zielonego pieprzu

Kaczka na dwa sposoby, kacze udko a’la confit, marynowana pierś podana z patelni na puree ziemniaczanym z morelami, podawane z fasolką szparagową i sosem cassis

Stek Angus grillowany stek z polędwicy wołowej z pęczkiem szparag w szynce parmeńskiej i sosem bearnaise, podawany z domowymi frytkami

Wątróbka cielęca z duszoną czerwona cebulą i boczkiem, kremem ziemniaczanym, kapusta włoską i ziołową sałatką

Kotlet z batatów i cieciorki z frytkami z marchewki, sałatką z rucoli i buraka, puree z salsefii i pieczonego czosnku

Polędwica wołowa (produkt polski) z sosem z boczniaka, puree ziemniaczanym i grillowanymi warzywami

DANIA GŁÓWNE RYBNE

Pieczony łosoś z ryżem curry, z krewetkami pieczonymi w pieczarkach z maślanym sosem

Halibut z kaszą jęczmienną, duszonym porem ,koprem włoskim , rzodkiewką i kandyzowaną cytryną

DESERY

Gorące ciastko czekoladowe z lodami bakaliowymi

Sernik z białej czekolady

Lody własnej produkcji z pomarańczami i ciastkiem orzechowym

DODATKI DO DAŃ

Ziemniaki z koperkiem

Puree ziemniaczane

Soczewica z boczkiem

Ryż

Frytki

Bukiet sałat

Warzywa z wody

Mizeria

Pomidory ze śmietaną

Gnocchi z masłem