flaga

Co podać na firmową Wigilię?

wigilia
Co podać na firmową Wigilię?

Firmowa Wigilia to okazja, by lepiej się poznać i miło spędzić czas w gronie ludzi, którzy na co dzień pochłonięci są obowiązkami i często nie mają chwili, by zamienić ze sobą choćby kilka słów. Jeśli prowadzisz przedsiębiorstwo, powinieneś zadbać, by spotkanie przebiegło w miłej i tradycyjnej atmosferze. Wigilia to w końcu wyjątkowe, jedno z ważniejszych dla Polaków świąt. Podpowiadamy, jakich potraw nie może zabraknąć na firmowym evencie. 

Niektóre firmy organizują firmową Wigilię w pobliskiej restauracji, inne w miejscu pracy, korzystając z opcji cateringu. Oba pomysły są dobre. Warto jednak, by w tym drugim przypadku zadbać o odpowiedni wystrój pomieszczenia i nagrania kolęd, by pracownicy mogli w pełni odczuć świąteczną atmosferę. W obu przypadkach pamiętaj zarówno o tradycyjnych potrawach, jak i indywidualnych zestawach dla osób na specjalnych dietach. Może masz w swojej załodze alergików lub wegan? Lepiej sprawdzić to wcześniej, by wszyscy pracownicy byli zadowoleni ze spotkania. Z pewnością docenią twoją troskę o ich indywidualne potrzeby.

Jakie potrawy muszą znaleźć się na stole? 

Tradycja głosi, że na stole powinno się pojawić 12 potraw. Wśród nich powinien się znaleźć barszcz z uszkami, smażony karp, śledzie w oleju z cebulą, kapusta z grzybami, susz wigilijny. Jeśli chcesz zaskoczyć gości, podaj także mniej popularne potrawy, takie jak pstrąg faszerowany na ostro z chilli, mini tarta z żurawiną i oscypkiem, roladki z łososiem i serkiem czy racuchy ze śliwką i jabłkami. Z uwagi na użyte składniki, będą one również doskonale pasować do świątecznego menu.

Oczywiście jednym z ważniejszych punktów programu wszystkich wigilijnych imprez okolicznościowych są pierogi. W restauracji Locomotiva możesz zamówić mix pierogów, w którym znajdziesz bardziej tradycyjne wersje – z kapustą i grzybami oraz mniej znane – ze szpinakiem i fetą. Nie zapomnij o sałatkach, które wzbogacają każdą ucztę o ważne witaminy. W naszym menu znajdziesz sałatkę z mozarellą i pomidorkami cherry w sosie czosnkowym, sałatkę z wędzonym łososiem, ziemniakami, serem żółtym, fasolka szparagową, selerem, i jajkiem oraz znaną sałatkę nicejską z tuńczykiem i sosem francuskim. Jako dodatki możesz zamówić pieczywo i pikle. Pamiętaj też o napojach takich jak kawa, herbata, woda niegazowana i soki owocowe. Z pewnością każdy z gości znajdzie coś dla siebie. Miło będzie, jeśli spotkanie zakończy się słodko – paterą tradycyjnych pysznych ciast, które będą stanowić przedsmak świątecznego ucztowania.