flaga

Co podać na weselny obiad?

stół weselny
Co podać na weselny obiad?

Wybór dań do menu to poważne zadanie. Każda młoda para marzy, aby wszyscy goście byli zadowoleni. Zastanawia się więc, czy podać tradycyjne dania, czy może bardziej egzotyczne? Podobno bez dobrego jedzenia nie ma prawdziwego wesela. Jak zatem ułożyć menu? Przeczytaj poniższy wpis. 

Weselne menu powinno być rozbudowane, ponieważ zwykle jest to długa uroczystość. Zazwyczaj składa się z 5-7 ciepłych potraw oraz zimnych przystawek, przekąsek i deserów. Będziesz mógł pokazać swoje zamiłowanie do tradycji, jak i popisać się oryginalnymi pomysłami. Możesz także zdecydować się na znajome dania w nowych, bardziej egzotycznych odsłonach. Niezwykle istotna jest jednak kolejność podania potraw i to, by nie zapomnieć o gościach, którzy mają specjalne wymagania (na przykład są na diecie bezglutenowej lub wegetariańskiej). 

Bigos, pierogi, a może sushi? 

Miłym elementem obiadu weselnego jest tradycyjne przywitanie chlebem i solą, a także winem musującym. Weselny obiad warto rozpocząć talerzem ciepłej zupy, szczególnie jeśli wesele odbywa się w chłodnej porze roku. Może to być tradycyjny polski rosół lub wykwintny krem pomidorowy z bazylią i oliwą. Na drugie danie warto podać tradycyjną, sycącą potrawę, na przykład kurczaka. Z pewnością wiele osób ucieszą pierogi i bigos. Można je podać jako kolejne gorące przekąski. 

Dużą atrakcją wszystkich imprez okolicznościowych jest dodatkowy bufet z zimnymi przekąskami z tradycyjnej kuchni polskiej, owocami morza lub sushi. Nie zapomnij o piklach, surówkach, sałatkach, owocach i deserach oraz napojach, wśród których nie może zabraknąć zimnych soków, wody oraz kawy i herbaty.

Jak zaplanować kolejność podawania potraw? 

Menu powinno być zróżnicowane. Warto dania mięsne podawać na przemian z warzywnymi i rybą w stosownych odstępach. Najlepiej, jeśli menu weselne zaprezentujesz gościom z rozkładem godzinowym. Dzięki temu nie przegapią oni kolejnych dań, co może się zdarzać szczególnie w ciepłej porze, jeśli obiad odbywa się w restauracji z ogrodem.