flaga

Jakie menu weselne wybrać dla dzieci?

wesele menu
Jakie menu weselne wybrać dla dzieci?

Jednym z etapów organizacji wesela jest wybór menu. Warto zadbać o to, aby przy komponowaniu posiłków zostały też uwzględnione preferencje najmłodszych gości. Dzieci, bo o nich mowa, nie zawsze mogą jeść to, co dorośli.

Dania z grzybami czy alkoholem nie powinny gościć na ich stołach. W przeciwieństwie do kolorowych warzyw, chrupiących nuggetsów, pożywnego rosołu lub uwielbianej pomidorowej. W łasce są też frytki, a gwoździem programu według wielu – tort, lody lub inne słodkie desery. Podpowiadamy, jak powinno wyglądać przykładowe menu weselne tworzone z myślą o małych gościach.

Czego unikać w menu dziecięcym?

Na weselu każdy gość jest ważny, ale to ci najmłodsi zazwyczaj mają największe oczekiwania względem jedzenia. Nie są one wygórowane – po prostu zamiast kaczki z żurawiną i jabłkiem czy schabu ze śliwką w grzybowym sosie wolą dania proste, znane z domowej czy przedszkolnej kuchni.

Niektórych potraw trzeba unikać również ze względu na to, że nie nadają się dla dzieci. Wszelkie dania i napoje z dodatkiem alkoholu, grzyby w sosie, zupie lub pod inną postacią, a także pikantne lub egzotyczne wyroby nie powinny być proponowane dzieciom. Inne, takie jak śledzie, sałatki z majonezem, surowe ryby czy mięso są nie tyle zakazane, co raczej nie należą do dziecięcych faworytów. Znacznie bezpieczniej jest zastąpić je pewniakami.

Pewniaki kulinarne dla dzieci

Zależy Ci na tym, żeby na Twoim weselu wszyscy goście bawili się wyśmienicie i nie byli głodni? Zadbaj o to, aby najmłodszym zostały zaserwowane smakołyki, które prawdopodobnie w ciągu kilku minut znikną z talerza. Ale uwaga – przygotuj się na prośby o dokładkę!

Przykładowe menu dziecięce na weselu może wyglądać następująco:

  • I DANIE: Zupa pomidorowa z makaronem lub rosół z makaronem
  • II DANIE: Pieczone kawałki kurczaka z frytkami i warzywami lub pulpety w sosie pomidorowym z ryżem lub bitki wieprzowe lub nuggetsy z kurczaka w chrupiącej panierce
  • DANIE GORĄCE: Spaghetti z sosem bolognese lub włoskie gnocchi z sosem pomidorowym
  • DESER: Naleśniki z serem i jabłkami lub lody z owocami i słodkimi sosami

Domy weselne oferują zamawiającym możliwość wybrania menu. Oprócz tego tradycyjnego dla dorosłych są to również smaczne propozycje dziecięce oraz dania wegetariańskie, wegańskie czy bezglutenowe. Coraz powszechniejszą praktyką staje się przygotowywanie kilku zestawów, aby zaspokoić odmienne gusta gości, a także uszanować ich światopogląd lub fakt, że są na diecie eliminacyjnej ze względów zdrowotnych.